zondag 18 april 2021 Cantatedienst in Gouda

18 april 17:00 uur: Online Bachcantate-dienst Goudse Sint-Janskerk 

Centraal staat de cantate BWV 4, ‘ Christ lag in Todesbanden’ van Johann Sebastiaan Bach ( 1685 – 1750). De cantate is online te volgen via het YouTubekanaal van de Sint-Jansgemeente.  
Voorganger is ds David van Veen ( De Veste), cantor is Patrick van der Linden en stadsorganist Gerben Budding bespeelt de orgels. Orkest en zangers van Stichting Ars Muscia zullen de Bach-cantate uitvoeren. Solisten zijn sopraan Nanette Mans en tenor Arjen J.A. Uitbijerse. Liturgie in PDF

De cantate ‘ Christ lag in Todesbanden’ is waarschijnlijke de vroegste cantate die we van Bach kennen en gebasseerd op een magistraal Paaslied van Maarten Luther. Tekst en melodie gaan weer terug op de Gregoriaanse Paassequens ‘ Victimae Paschali laudes’. 
Je zou de cantate het beste kunnen omschrijven als een grote koraalpartita ( een aantal bij elkaar horende variaties) over dit Paaslied van Luther. Dit maakt het werk ook voor de minder geoefende luisteraar toegankelijk. Qua stijl sluit het werk sterk aan bij de voorgangers van Bach, componisten als Kuhnau en Buxtehude, maar dan, om met Maarten ’t Hart te spreken, met een flinke scheut ‘ Bach Wisky’ .
De cantatedienst beoogt de Bachcantate zijn liturgische context terug te geven. We vieren ‘gewoon’ de liturgie en laten de cantate zijn verkondigde werk als ‘preadicatio sonora’ verrichten. De overweging van ds Van Veen neemt primair de bij de cantate horende lezingen als uitgangspunt en licht daarnaast de cantate toe. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *